Nieuws‎ > ‎

Slag om de Zaan

Geplaatst 4 mei 2011 00:11 door Klaas van der Lugt   [ 4 mei 2011 00:32 bijgewerkt ]
Een reportage van Elly Molenaar in het Noordhollands Dagblad

Zaan wordt bevaren door 75 sloepen

 

WORMER - ,,Kom op jongens'', roepen Marjolein Brussee en Esther van Loenen uit Warmond. Ze staan op de Zaanbrug en moedigen het mannenteam van hun sloeproeivereniging KWV De Kaag aan. Met rode gezichten van inspanning komen die onder de brug vandaan. ,,Eén, twee, drie'', roept de stuurman.

 

KWV De Kaag is slechts één van de 75 sloeproeiteams dat zaterdag meedoet aan Slag om de Zaan. Heen en weer tussen de Prins Clausbrug in Wormerveer en de sluis in Zaandam. ,,Om precies te zijn 16,47 kilometer. En er doen maar liefst zevenhonderd sloeproeiers en stuurmannen mee'', zegt bestuurslid Danielle Lacroix.

Bij de Lassie-fabriek in Wormer hebben de meeste sloeproeisupporters zich verzameld. Als de eerste boot met een vaart voorbij stevent, wordt vrolijke muziek ingezet en klinkt enthousiast gejuich. De roeiers worden er niet door afgeleid. In trance gaan ze onder de Zaanbrug door.

Bij de bruggen zijn controleposten ingericht. ,,Zodat de roeiers elkaar de hersens niet inslaan´´, lacht Lacroix. ,,Ze zijn fanatiek hoor. Over de Zaan zijn veel bruggen. Het maakt de route interessant, maar het levert soms ook de nodige frustratie op.'' Dat blijkt wanneer de sloep Bergenvaarder uit Deventer onder de Zaanbrug vaart en er een enorme klap klinkt. Een andere sloep is achterop het mannenteam Daventre Portu gebotst. Een gebroken roer blijft achter, dobberend in het water. Een paar minuten kijken de roeiers wat beduusd om zich heen. De Bergenvaarder ligt korte tijd buiten de race. Dan steekt de stuurman een riem in het water en gebruikt die als roer. Op die manier roeien ze de Slag om de Zaan toch nog uit. ,,Creatief'', reageert organisator Marco Schoone. ,,En slim. Vroeger werden riemen wel vaker als roer gebruikt.''

Het is voor supporters lastig inzicht te krijgen in de stand van de race. Ten eerste omdat de uitslag niet alleen afhankelijk is van de snelheid, maar ook van handicaps die de sloepen hebben. ,,Maar ook omdat je als kijker maar op één plek tegelijk kunt zijn'', zegt Lacroix. ,,Je kunt niet de hele race zien.'' Toch raadt ze Zaankanters aan naar het evenement te komen kijken. ,,Het is een prachtig gezicht; al die boten op het water. Bovendien hebben we altijd mooi weer.''

De felle zon maakt het voor kijkers langs de Zaan aangenaam, maar de roeiers hebben het extra zwaar door de warmte. ,,Het is vroeg in het seizoen en er zijn bijna nog geen wedstrijden geroeid. Dan komt dat warme weer wel even binnen hoor'', weet Schoone.

Ondanks de hoge temperaturen wordt er zaterdag behoorlijk hard geroeid. De Zeeuwse Deernen uit Zeeland winnen bij de vrouwen en De Stamgasten uit Friesland slepen de beker bij de mannen in de wacht. Sloeproeivereniging Gáán ´87 wint de prijs voor de beste Zaankanters.

 

Ossie: Sloepen strijden zaterdag op de Zaan tijdens sloeproeirace Slag om de Zaan. Foto Elly Molenaar

ĉ
Klaas van der Lugt,
4 mei 2011 00:47
Comments